Rekenspelletjes

Tijdens het tien minuten gesprek met de leerkracht krijg je te horen dat je thuis misschien maar wat extra moet oefenen met rekenen, want dat vind je zoon of dochter toch echt wel lastig. Veel ouders vinden dit geen probleem en willen graag wat doen! Maar wat?

In mijn praktijk komen regelmatig kinderen met rekenproblemen. Veel kinderen stagneren bij het automatiseren van de sommen. Het vlot en goed beheersen van +, – en x sommen zijn basisvaardigheden die je de hele basisschooltijd (eigenlijk nog veel langer!) nodig hebt.

Wanneer ik aan de slag ga met een kind, wissel ik mijn uitleg altijd af met spelletjes. En niet gewoon een spelletje… Nee, een rekenspelletje. En deze spelletjes zijn eigenlijk zo eenvoudig, dat ik ze graag met jullie wil delen :).

– Getalbeelden herkennen: dobbelen, welk getal is dit? Kun je net zoveel vingers laten zien? Welk getal komt ervoor of erna?
– Sommen uitrekenen: dobbelen met 2 (of meer) dobbelstenen, wat is het antwoord bij een  + som of een x som? Hoeveel sommen dobbel jij in één minuut?
– Hoger/lager: verdeel een kaartspel over twee stapels, draai tegelijk een kaart om. Wie heeft de hoogste kaart? Wie weet als eerste wat de kaarten bij elkaar opgeteld zijn?
– Tellen: gooi over met een bal, iedere gooi is een nieuw getal. Dit kan met vooruit tellen, achteruit tellen, met sprongen van 2, sprongen van 10 etc.

Allemaal eenvoudige rekenspelletjes, die leuk en leerzaam zijn!  Veel rekenplezier!

Heb je geen dobbelstenen of alleen ‘de gewone dobbelstenen’ in huis? In mijn webshop vind je allerlei soorten dobbelstenen om de rekenspelletjes nog leuker te maken!

https://www.mijnwebwinkel.nl/winkel/neeke/ 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *