‘Mam, ik moet echt weer naar de bieb mijn boeken zijn weer uit’.

Eerlijk? Het is echt onwijs fijn als je kinderen genieten van lezen. Als moeder is het heerlijk dat ze zich even rustig op de bank, aan tafel of in bed kunnen terugtrekken. Maar ook als juf weet ik hoe belangrijk het is om thuis te oefenen met lezen en dat gaat toch echt wel een stuk makkelijker als ze het ook echt leuk vinden!

In mijn praktijk ben ik helaas regelmatig kinderen tegengekomen die het lezen alles behalve leuk vinden en waar de ontwikkeling niet verloopt zoals ze het op school eigenlijk zouden willen. Enorm lastig, zeker omdat juist deze kinderen de opdracht krijgen om ook dagelijks thuis te lezen. Bedenk maar eens dat je zelf een pittig boek aan het lezen bent waar je moeizaam doorheen komt. Dit maakt vaak het lezen echt minder leuk. Dit zelfde gevoel ervaren kinderen ook. En dan wordt er ook nog van ze verwacht dat ze iedere dag, zowel op school als thuis, met plezier blijven oefenen. Best wel pittig toch?

Alleen al daarom is het belangrijk om in eerste instantie in leesplezier te investeren. Wanneer je iets leuk vindt, gaat (extra) oefenen ook een stuk makkelijker en zal er ook minder strijd om zijn.
Benieuwd naar tips om het leesplezier te bevorderen? Ik geef je er een paar:
– Ga regelmatig samen met je zoon of dochter naar de bibliotheek. Laat ze zelf op hun gemak tussen de boeken kijken. Zo kunnen ze zelf op zoek naar de boeken zie ze interessant vinden.
– Laat ze boeken lezen welke ze zelf leuk vinden. Laat ze lekker door boeken heen gaan (al is het bladderen en plaatjes kijken), ze lezen vaak onbewust nog wat stukjes tussendoor. Wanneer het echt te moeilijk is, kiezen ze vanzelf wel weer iets anders.
– Kies eens een ander soort boek dan een leesboek. Denk hierbij een aan een stripboek, een meeleesboek of een informatief boek. Ook deze zijn verkrijgbaar in allerlei AVI niveaus.
– Zorg voor vaste leesmomenten thuis. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan of als ze klaar zijn met eten en nog niet iedereen is klaar. Laat ze hun boek even pakken en lezen aan tafel. Als je dit iedere avond al 5 minuten doet, heb je in een week al 35 minuten leestijd gecreëerd!
– Wissel samen- en gezamenlijk lezen af. Wanneer je samen leest, kun je dit ook steeds afwisselend doen: alles samen lezen, om de beurt een zin, om en om een bladzijde etc. Ook een leuke afwisseling is om zinnen op een aparte manier te lezen: zacht, hard, zingend, boos, etc.
– Zet in de woon- of slaapkamer wat boeken aantrekkelijk neer. Bijv. in een boekenrekje of vul een krat met boeken. Of creëer een leuk en knus leesplekje wat uitnodigt tot lezen.

De laatste tip heb ik onlangs bewuster thuis ingezet. Zo hebben beide kinderen een boekenplankje op hun kamer gekregen, staat er een krat met boeken naast de bank en heb ik aan de herfsttafel ook wat boeken toegevoegd. En echt, de boeken worden nu nog vaker aangeraakt!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *