Citotijd, crisistijd? Echt niet!

Dan denk je een heerlijke, ontspannen Kerstvakantie te hebben gehad, sla je je agenda weer open en staan er in januari de Cito-toetsen op de planning. Voor veel kinderen (en laten we hun ouders niet vergeten 😉 ) is dit toch wel spannend. En helaas kan het ene kind beter met die spanning omgaan dan het andere. Heeft jouw kind last van spanningen tijdens deze periode? Wie weet kan ik jullie wat tips geven!

Wat houdt een Cito-toets in?
Op de basisschool worden verschillende soorten toetsen afgenomen. Een van deze type toeten is de leerlingvolgsysteem toets. De bekendste hiervan is Cito. Een Cito-toets meet de algemene vaardigheden en wordt er gekeken hoe een kind presteert ten opzichte van andere kinderen. Daarom bevatten de toetsen niet alleen opgaven van lesstof die is behandeld, maar ook oude en zelfs toekomstige lesstof. Door opgaven van oude lesstof op te nemen, kan nagegaan worden of je kind de oude stof nog wel kent. En doordat er ook moeilijkere opgaven in de toetsen op zijn genomen, kan je zoon of dochter laten zien wat hij nog méér kan en kent. Ze hoeven dus niet alle opgaven goed te kunnen maken. 

Een paar handige tips:
– Probeer in de aanloop naar een toets zoveel mogelijk druk van de ketel te halen. Leg aan je kind uit waarom hij of zij een toets maakt: het is een manier om uit te zoeken wat hij of zij de afgelopen tijd geleerd heeft. Ook kan de juf of meester zien of ze alles begrepen hebben en of dat en misschien nog wat hulp en uitleg nodig is bij iets wat ze nog lastig vinden.
– Benoem het maken van een toets positief: het hoort erbij op school, als je je best doet, ben je voor mij al een topper etc. Wanneer kinderen ervaren dat jij het als ouder al moeilijk en spannend vindt, kan het zijn dat je kind deze spanning over gaat nemen (en dat is nou juist wat je niet wilt).
– Zorg dat je kind voldoende rust en ontspanning heeft. Een goede nachtrust is belangrijk. Daarnaast is ontspanning ook van belang. Ga lekker naar buiten, kijk een leuke film, ga lekker samen wat ondernemen etc. Wanneer je uitgerust en ontspannen bent, zal het makkelijker gaan om je te concentreren en een toets beter te maken.
– Geef je kind nog een handig tip mee en benoem dat het voor jou destijds de beste tip was toen jij een toets moest maken: zorg dat je kijkt of je alle vragen hebt gemaakt, lees de vraag 2 keer etc.
– Komt je kind thuis na het maken van een toets, toon dan belangstelling. Vraag hoe het ging en waar de vragen over gingen. Geef je kind de mogelijkheid om zijn ervaringen en gevoelens te delen en op die manier te ontladen. Benoem dat de toets voorbij is en dat je het fijn vindt dat je kind zijn best heeft gedaan en dat je daar trots op bent. Daarna het toetsen lekker loslaten en samen wat leuks doen en zorgen voor ontspanning!

Succes de komende weken :)!

Boord, School, Uni, Leren, Het Werk, Test

Een gedachte over “Citotijd, crisistijd? Echt niet!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *